Служители на МВР излязоха на нов протест в София в защита на социалните си искания, след като не се разбраха с ръководството на ведомството.

Исканията им остават същите – по-високо и справедливо заплащане, нов закон за МВР и летни униформи.

Синдикатите твърдят, че диалог с ръководството на министерството няма.

Това не може да продължава безкрайно. Ако трябва и нотариално ще поканим [министъра на вътрешните работи Валентин] Радев да участва в преговорите, него законът го задължава да участва в тях“, каза Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

Радев пък смята, че диалог има, но основното искане на полицаите – за увеличение на заплащането, няма как да се случи веднага.

„Знаем, че заплатите им са ниски и трябва да бъдат увеличени. Не можем да се разберем кога и как – те искат веднага, аз им казвам, че сега няма как да стане и евентуално ще стане след Нова година“, заяви той.

„Не, не можем да чакаме! Осем години чакаме“, контрира Кузманов.

Междувременно бизнесът реагира остро на недоволството на полицаите.

„По численост на служители в МВР сме на първо място в целия свят. Къде са тези хора? Очевидно много от тях са зад храстите да дебнат нарушители по пътищата, вместо да се сложат камери“, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Сигурността навсякъде в Европа и света е скъпо нещо. Трябва да се стремим към по-добра сигурност. Ние твърдим, че в момента сигурността не е добра, но въпросът е къде са причините. Според г-н Велев са в служителите на МВР, според нас са в ръководството на министерството“, каза Кузманов.

Третото условие на синдикатите – летни униформи и възстановяване на разходите за купени с лични средства дрехи, беше частично изпълнено. За униформи и кубинки бяха отпуснати спешни средства от бюджета. Конкурсът вече е приключил, установи проверката на bTV.  

Собственичката на фирмата, която ще изработи кубинките, научи от екипа ни, че те са спечелили обществената поръчка. Донякъде това е обяснимо, тъй като конкурсът е приключил преди четири дни. Офертата е на стойност 104 хил. лева. Срокът за изработката е шест месеца. Ако процедурата се обжалва обаче, той ще се удължи.

Старозагорска фирма пък е спечелила конкурса за изготвянето на зимни и летни униформи за полицаите. Според управителката на фирмата резултатите от конкурса не са окончателни, защото тече десетдневен срок на обжалването им.

Освен дрехи с лични средства, 70% от полицаите работели и с лична техника, отбелязват още синдикатите.

Последният протест на служителите на реда беше на празника на МВР 5 юли, пред Народното събрание. Следващият ще бъде на 20 юли във Варна. Следват Добрич, Гоце Делчев, Бургас, Благоевград и Перник.

Преди кулминацията на честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски в Карлово държавният глава Румен Радев коментира недоволството на служителите на МВР, като нарече протестите им справедливи и изрази надежда, че проблемите им ще бъдат решени.