Служители от полигоните за борба с градушките спират работа
Те искат увеличение на заплатата и подобряване на мизерните условия на труд
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Протест в Поповица
Снимка: bTV

Служители от полигоните за борба с градушките спират работа днес в знак на протестът срещу ниското заплащане и мизерните условия на работа.

Над 100 от работещите на близо 50-те площадки в Голям чардак и с. Поповица се събраха тази сутрин на полигона в Поповица, обявиха гражданско неподчинение и изключиха системите. Те охраняват 2 млн. декера продукция за милиони. С тях разговаря Райна Зайкова.

Протест в Поповица
Снимка: bTV

„Искаме увеличение на заплатите, подобрение на условията на труд и професията ракетострелец да се включи в националния класификатор на професиите и длъжностите, за да може да съществуваме – в момента се водим пазачи – каза ракетострелецът Пенко Бончев. – Искаме и клас, и някаква визия за нашата система, защото 20 години слушаме само обещания“.

Протест в Поповица
Снимка: bTV

Заплатата ни е 362 лв. чисто. Вие ми кажете за какво стигат. Дежурствата са по 36 часа, с по два дни почивка. С тези 362 лв. пътни ли да си платиш, храна или какво?“, коментира негов колега.

Протест в Поповица
Снимка: bTV

Заплащането не е променяно от 2009 г. Условията на труд са ужасни, разказаха служители. На много от площадките няма вода и ток, затова зареждат акумулаторите на ракетите по домовете си, в леглата си пък намирали смокове, а фургоните им са от създаването на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) през 1969 г.

Протест в Поповица
Снимка: bTV

Зад протестиращите застават и от общинския съвет на Садово. Председателят му Атанас Телчаров каза, че много от служителите са били заплашвани с уволнение, за да не протестират. Това не е нормално в една правова държава, възмути се той.

Илия Илиев, който е земеделски производител и подкрепя протестиращите, добави, че „ако тези хора не работят, не разбиват градоносни облаци, ние сме на нула“.

Протест в Поповица
Снимка: bTV

Директорът на пункта в Поповица обяви пред събралите се служители, че в 11:30 ч. в Министерството на земеделието ще бъде подписано споразумение между министерството, ИАБГ и федерацията на независимите синдикати за еднократно изплащане на допълнително материално стимулиране от 500 лв. на всеки служител, министърът ще да съдейства за увеличаване на заплатите от 1 януари 2018 г. на всички, ще се задължи да промени правно-организационната форма на Агенцията, за да запазят всички работата си, и да се запише в регистъра длъжността ракетострелец.

Специалистите по борба с градушките излязоха на протестТе са принудени да работят по малко хора на смяна, а заплата им от 340 лв. не е увеличавана с години

Протестиращите обаче отговориха, че искат обещаното им през април увеличение от 20%.

Вижте във видеото ще има ли кой да защити земеделските производители от градушки:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре