Служители на затвори и съдебни охранители на първи национален протест (ОБЗОР)
Резултат обаче няма и исканията им засега ще останат неизпълнени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Протест надзиратели
Снимка: Ладислав Цветков

Служители на затвори и съдебни охранители от цялата страна се събраха на първия си национален протест в столицата. Той се състоя пред Министерството на правосъдието.

Резултат обаче няма и исканията им засега ще останат неизпълнени. За основното от тях – 20-процентно увеличение на заплатите, ще се търсят възможности през май или през септември – при подготовката на бюджета за следващата година.

Сред протестиращите днес беше Габриела Франсъзова – надзирател в Сливенския затвор с шест години стаж. Работи сама на етаж и отговаря за над 100 лишени от свобода за около 700 лв. месечно. Съпругът ѝ, с 22 годишен стаж, взема 900 лева.

За кратко на протеста дойде и правосъдният министър Цецка Цачева. И беше освиркана.

Представители на протестиращите бяха поканени в кабинета ѝ, но и там напрежението не спадна, тъй като Цачева обясни, че „в бюджета на правосъдното министерство няма финансов ресурс, който да удовлетвори искането за 20-процентно увеличение“.

Цецка Цачева: Няма как заплатите на надзирателите да се увеличат с 20%Това заяви правосъдният министър пред протестиращите в София служители в затворите и съдебна охрана

Протестиращите обявиха, че са били лъгани половин година, че случващото се е срамно и напуснаха.

А навън беше заявено, че протестите няма да спрат.

За 10 март е планирано мащабно шествие, което ще започне от Министерството на правосъдието и ще завърши пред Министерския съвет.

Вижте повече във видеото:

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре