Правителството е готово с пакет от социални мерки в подкрепа на нуждаещите се. Ще пренасочват пари по програми за заетост, които да намерят работа на безработните. И ще дават добавки на децата с увреждания, както и на хората, останали без енергийни помощи тази зима.

Хората с право на енергийни помощи трябва да имат доход равен или по-малък от необходимия минимум за отопление. Освен това жилището, в което живеят, трябва да е единствено. А през последните 5 години не трябва да са продавали имот за повече от 3900 лева.

Пенсията на 83-годишната Надежда Петкова от врачанското село Царевец надвишава доходния праг с 9 лева. „Била ми висока пенсията и те ме отхвърлиха заради това. Не мога да ти кажа колко пари давам само за лекарства”, казва възрастната жена.

Правителството предлага хората като Надежда, на които им е отказана енергийна помощ тази зима, сега да получат такава. Ще я получат обаче само тези, които надвишават необходимия минимален доход с не повече от 10 лева.

Какъв ще е размерът на помощта все още не е ясно. Правителството предлага от следващия отоплителен сезон да се разшири границата за достъп до целевата помощ.

„Това ще даде възможност за следващия отоплителен сезон тези хора, които в момента нямат възможност да се включат, да бъдат обхванати, за да се подкрепят техните енергийни нужди”, заяви Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика.

Ако се разшири обхвата на хората с право на енергийни помощи, автоматично ще се увеличи и броят на тези, които имат право на помощ под формата на хранителни продукти.

Синдикатите определиха пакета от мерки като "скромен" и настояват да се помисли за подкрепа и на други нуждаещи се. „Това са семействата с деца, например. Нито са увеличавани месечните помощи за деца, нито е увеличавано обезщетението за отглеждане на малко дете”, коментира Николай Николов, КТ "Подкрепа".

За бизнеса пък най-важно си остава държавата да се издължи на фирмите. Към края на февруари просрочените задължения са близо 300 милиона лева. 180 милиона от тях са дългове на местната власт.