Служебният образователен министър проф. Николай Милошев мислил точно 2 минути, преди да поеме поста. Това призна самият той пред bTV. “Президентът не е човек, на когото можеш да откажеш. Нямах право да откажа”, добави той.

Мариана Банчева ще заеме поста заместник-министър по средното образование. „Мисля, че тя ще бъде добър зам.-министър. Виждам желанието, което струи от нея”, каза още проф. Милошев.

Образователният шеф си постави като основи цели по време на „микромандата” си провеждането на изпитите на децата от 4 и 7 клас, както и матурите. „Иска ми се да направим всичко възможно, за да преминат добре”, заяви проф. Милошев.

Той разказа, че учителят му по математика бил човекът, който го запалил по тази наука. „Ако искаме бъдеще за нашите деца и да правим качествено образовани деца, трябва да обърнем повече внимание на преподавателската професия”, категоричен бе министърът. „Трябва да научим децата да мислят, не само да запаметяват”, добави проф. Милошев.

Той уточни, че това е процес и едва след около 20 г. може да видим деца, които ни превъзхождат. Министърът обяви, че ще направи всичко възможно да не се покачват таксите в университетите. До края на седмицата ще посети и Пловдив, където се развихри скандалът с уволнения заради „Харлем Шейк” учител.