По време на първите си работни срещи здравният министър проф. Николай Петров получи списък с проблемите на фармацевтите и обсъди проблема с парите за болниците. Той разговаря с ръководствата на съсловните организации на лекари, стоматолози и фармацевти.

В рамките на дискусиите бяха обсъдени проблемите с финансирането в здравеопазването, както и нуждата от подобряване на възможностите за специализация на лекарите и стоматолозите.

За последните най-наболял е проблемът с невъзможността за специализация на лекарите по дентална медицина.

„След около 5-7 години на практика можем да останем без специалисти в денталната медицина”, коментира д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.

Лекарите пък обещаха да спрат протестите, ако системата се успокои. „Което ние говорим от няколко месеца и предизвика протестите - възстановяване на старите методики от 2012 г. на касата, не козметични промени, не неща, които подлежат на тълкувание и са твърде неясни” обясни д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.

Фармацевтите от своя страна са представили на министъра списък с 14 проблемни въпроса, които трябва да бъдат решени. На среща с управителя на здравната каса проф. Петров е обсъдил и възможността за увеличаване на средствата, които болниците получават за интензивни грижи.

„Дори нищо да не се реши от тези проблеми, ако нищо лошо не се случи спрямо пациентите и фармацевтите, ние в известна степен също ще бъдем удовлетворени”, смята Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Като една от възможните идеи за по-точно разпределение на финансовия ресурс проф. Петров предложи възможността за подобряване на контрола върху реално извършените медицински дейности в интензивните отделения, което ще доведе до тяхното по-адекватно и справедливо заплащане.

По повод създалото се напрежение във връзка със заплащането на интензивните грижи д-р Пламен Цеков, председател на Здравната каса информира, че съгласно анализите на НЗОК заложените 40 млн. лв. за интензивни грижи ще осигурят дейностите до края на годината. Той допълни, че е предвидена възможност за 15% преразход по това перо, което е около 6 млн. лв. допълнително. С тези средства се гарантира нивото на заплащане от миналата година, когато за интензивните грижи се плащаше от здравното ведомство.

„Аз съм военен човек и военните, както казват трябва да си улеснят задачата и ситуацията. След това се набелязват мерки краткосрочни, дългосрочни, спешни, с отложена спешност, отсрочени”, коментира в заключение проф. Николай Петров.

Предстои здравният министър да разговаря с пациентските организации в петък.