Министърът на културата Владимир Пенев изрази възмущението си от начина, по който се сипят критики към служебното правителство. Той даде за пример последното посещение на президента и кабинета в Унгария, като го сравни с по-тежко и от работата на снимачната площадка.

„Не разбирам какво искат всички тези хора, които казват, че правителството работи мудно. Ние сме хора с ангажимент. В дните на посещението в Будапеща сме спали 5 часа всички, повярвайте, това е много работа, която се върши“, възмути се Пенев.

„Това служебно правителство не е дошло, за да разреши неразрешените от години наред проблеми, а да даде възможност на добрите неща, които се развиват от началото на годината, в рамките на тези два месеца и половина да продължават да се случват, заяви служебният министър.

Шест нови кандидатури за ЮНЕСКО ще бъдат внесени от Министерството на културата през настоящия мандат. Предложенията са адресирани към няколко световни листи като тази на нематериалното културно наследство. Там вече фигурират Бистришките баби и нестинарството, а новите предложения за него са 4: двугласното пеене в Неделино, високото многогласно пеене от Долен и Световча, фестивалът Сурва в Перник и чипровските килими.

Към тези предложения има и две за листата на добрите практики, където ще бъдат разглеждани кандидатурите на българското читалище, като съхранител на културното наследство и фолклорния събор в Копривщица, като място за предаване и представяне на културното наследство.