Здравната каса в момента действа неясно и непредвидимо и това не е от полза за лекарите и пациентите. Това опасение изрази Българската лекарска организация по време на работната среща с ръководството на здравното министерство и Надзорния съвет на НЗОК, съобщават от ведомството.

Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров подчерта, че срещата цели уточняване на споровете между двете организации. Такъв повод за полемики е методиката на разпределяне на средствата за болнична и доболнична помощ, наложените лимити, заплащането на интензивното лечение. "Крайно време е да бъдат постигнати разумни решения по тези проблеми, което ще внесе стабилност в цялата система", заяви проф. Петров.

Здравният министър заяви, че за да има яснота за разходваните средства е необходимо Касата редовно да се отчита за изразходваните средства, което ще позволи стабилното финансиране и дейността на всички участници в здравеопазването. По този начин няма да има недостиг на средства в здравната система и касата ще бъде изряден платец на реално извършените дейности, подчерта управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Институцията разполага с достатъчен финансов ресурс за да устои на евентуален натиск, смята той.