В момента в Македония се случва държавен преврат, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV евродепутатът Ангел Джамбазки. „Има избори, има резултат, а президентът нарушава Конституцията и не си изпълнява задълженията да връчи най-сетне мандат”, отбеляза той.

Според него президентът изцяло зависи от Никола Груевски и е решил да следва изцяло неговата политическа линия.

Вътрешни и външни фактори влияят върху събитията в Македония, отбеляза Джамбазки.

Снимка: Ладислав Цветков

„Вътрешните фактори са свързани с нежеланието на ВМРО-ДПМНЕ да отстъпи от властта, държат цялата държавна администрация и имат много какво да крият и от какво да се притесняват. От другата страна също няма добри герои. Опозицията в лицето на Зоран Заев прави тежки и опасни компромиси с т. нар. албанска платформа”, обясни той.

Анализът на участниците сред нападателите в македонския парламент показва, че това са основно служители в македонската полиция и армия и ръководни постове в други държавни предприятия, коментира историкът македонист Спас Ташев. По думите му другата част са криминално проявени.

Има категорични признаци за организирано чрез властта нападение на парламента, подчерта той.

Според Ташев едва ли ще стигне до нови избори, а по-скоро ще има европейски натиск за приемане на сегашните реалности. „Това е опит за провокиране на етническо напрежение, каквото към момента не съществува, и то по отношение на албанците”, заяви Ташев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Груевски се нуждае от безвремие. Той има проевропейски ориентирани послания, но действията му въобще не подкрепят, че той отстоява подобни принципи”, отбеляза той.

„Самият факт, че той получава подкрепа най-вече от Путин, показва, че се отива към авторитарен тоталитарен режим”, допълни историкът.