Компютърни експерти алармират, че системата за случайно разпределение на делата може лесно да се манипулира. По темата правосъдният министър Христо Иванов е категоричен, че отговорността е на Висшия съдебен съвет. Само той може да вземе решение за изграждане на нова по-сигурна и надеждна система.

Весислава Иванова е съдия в СГС. Досега не се е съмнявала, че някое определено дело е попаднало нарочно при нея. Но всеки път е подписвала писмата на Съюза на съдиите до ВСС за ненадеждната система за случайно разпределение на делата.

„ВСС по повод едно от поредните ни писма беше изтъкнал, че вече има далеч по-сигурна защита, защото всички протоколи от случайното разпределение на делата се качват автоматично на сървъра на ВСС. Тъкмо сега коментираният случай доказва, че това не е така”, коментира магистратът.

Според експертите, парите не са основният проблем за смяната на системата за случайно разпределение на делата. Справка за изготвянето на нова, централизирана система, показва, че тя няма да струва повече от 100 хиляди лева.

„Няма цена това нещо и трябва да ни е ясно, че когато позволяваме да стои този софтуер толкова дълго време с всичките съмнения и с всичката ерозия на доверието, което следва от това, че хората от години се обръщат към съда. Това няма цена”, убеден е правосъдният министър Христо Иванов.

”Един от проблемите със сегашната система е, че на практика има отделни компютри във всяко съдилище, което е много лесно да се манипулира”, обяснява ИТ експертът Явор Джонев.

Според законодателството ни, Висшият съдебен съвет е единственият орган, който може да промени софтуера.

„Отвъд всички мотиви, за да съществува тази ситуация толкова години - въпреки толкова сигнали - имаше наказателни дела...какво ли още не, в крайна сметка става дума за провал на носене на колективна управленска отговорност, по-точно за колективна безотговорност”, смята правосъдният министър.