Нов задочен двубой се заформи между бившия правосъден министър и лидер на „Да, България” Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров. 

Тази сутрин по bTV Иванов обяви посещението на генералния прокурор на Русия Юрий Чайка за скандално заради сигнали за корупция. Последва светкавична реакция от Цацаров.  

Столичното „Цариградско шосе” осъмна днес с надписа „Чайка, вън от Европа”, поставен от „Да, България”. От там очаквали Чайка да го види на път от летището за хотела си. 

„Г-н Чайка лично е заподозрян в корупция, той е сред най-бруталните лица на режима на Путин”, заяви Христо Иванов.

„Аз не бих се учудил идването му тук да е свързано с послание, което нашите хора трябва да получат. Действията около оръжейния сектор не изглежда да не са свързани с руски интереси”, допълни той. 

Снимка: Ладислав Цветков

В отговор Цацаров каза, че Чайка идва след подписано споразумение от предшественика му Борис Велчев.  

„Когато правния ти опит е много нисък, когато професионалният ти път, ако въобще може да се говори за такъв, е резултат на грантове на чужди фондации, когато политическата ти дейност е резултат на същите тези грантове и на парите на двама-трима олигарси, какво друго ще ти остане, освен да правиш тези декларации”, попита главният прокурор.

Снимка: Ладислав Цветков

Броени часове след поставянето му „Чайка, вън от Европа" мистериозно беше свален. Неясно от кого.

Следобед от прокуратурата съобщиха, че Цацаров се е срещнал с Юрий Чайка в Съдебната палата.

Снимка: Главна прокуратура

Ръководителите на прокуратурите на двете държави подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които прокурорите на двете държави ще обменят практически опит.