Според статистиката Сливен е градът в България с най-висок процент млади хора. Всеки пети е на възраст под 15 години. Никой не знае колко точно са жителите в кв. „Надежда”, а той отеснява с всеки изминал ден.

Близостта на квартала е изпитание за дребните търговци и частници. Работното място на Бойка Колева е на 500 метра от махалата. Всеки ден за нея е свързан с риск.

„Ей сега преди малко тук едни циганчета взеха камъка, хвърлиха го към мен. Седят и гледат да те заблудят и нещо да направят. Има много нападнати жени. Една Величка имаше й откраднаха златото. От нея синджирчето й дръпнаха и я събориха, мисля че ръката й бяха счупили. Друга една за 140 лева. Друга преди да влезе във входа, дърпат й чантата”, разказва Бойка Колева.

Подобни проблеми има в и другите квартали на града. От полицията признават, че сигнали не липсват.

„В близост до квартал „Надежда” и другия жилищен квартал на град Сливен, кв „Даме Груев”, откъдето идват масово оплаквания. Стараем се да реагираме максимално бързо”, каза шефът на сливенската полиция.

А в махалата се оплакват, че работа няма.

„Как живеем, тъй живеем - чукаме орехи. Гладни сме няма работа”...

В същото време празненства не липсват, в махалата се стягат за сватба.

„Чеиза искате ли да видите? Тя, тя ей я де е булката. Калабълък ще бъде. По принцип е три дена. Елате, вижте чеиза на булката. За младоженеца и булкуто от бабата и дядото”.

А докато ромите се оплакват, ча махалата е тясна, Бойка продължава да ходи на работа със свито сърце.

„Пипнат нещо и аз ги удрям през ръката. Знаеш ли колко пъти са ме замеряли със сливи, с ябълки зелени, берат минат оттука и, ако не става, ги хвърлят. Че окото ти могат да извадят. Това най-малко”, оплаква се жената.