Следователката на атентата в Бургас е направила манипулации в полза на определени следи. Това „обвинение бе повдигнато” на Станелия Караджова лично от вътрешния министър Цветан Цветанов, който се възмути от огласените от нея подробности по разследването на взрива.

Нещо повече – Цветанов дори посочи на прокурорите и следователите, които не са на подчинение на МВР, а са част от съдебната власт и Наказателно процесуалният кодекс им дава статут на „господари в разследването”, кога да говорят и кога да си мълчат.

„За всеки друг криминален случай, който е на територията на страната няма да има такъв международен интерес и тогава може да говори даденият следовател или даденият прокурор – по начин, по който прецени, но всяко говорене трябва да бъде до тази граница, за да не възпрепятства разследването, защото бяха направени много интерпретации, които създават проблем в чисто оперативен план”, начерта методически указания Цветанов.

Станелия Караджова, която е шеф на следствения отдел към Бургаската окръжна прокуратура, бе отстранена от разследването на взрива на летище „Сарафово” през лятото на миналата година. Повод за това стана интервюто й пред в. 24 часа”, в което тя изнесе подробности от разследването, които досега не бяха известни за широката публика.

„Подобен подход само може да ни създаде проблем в действията, които предприемаме, и затова днес закъснях (Цветанов се изяви пред медиите по темата, докато откриваше ремонтирано общежитие в полицейската школа – бел. ред.), защото от 8 часа имахме заседание, свързано с терористичния акт с оперативните служби”, заяви вътрешният министър.

„С изказването, което направи, следователката определено създаде манипулации и интерпретации, които са угодни на определени среди, но когато говорим за терористичен акт, трябва да бъдем много премерени и много дискретни, защото част от информацията, която ние сме споделяли на следователите, е, за да планираме съвместните си действия в предстоящото и разследването, което тече”, продължи Цветанов в дух, който извежда като „господар на разследването” полицията.

„Недопустимо е по този начин да се поднася информация в публичното пространство и затова винаги, когато съм говорил на тази тема, съм казвал, че имаме прогрес в разследването, но нямаме информация, която можем да я пуснем публично”, добави Цветанов, изтъквайки собствената си дискретност по темата.

След това искрено се възмути: „Тази информация, вие видяхте, че от това интервю беше препечатано в много международни издания”.

В крайна сметка Цветанов обобщи, че изнесената от следователката информация в голямата си част всъщност не отговаряла на истината.

Според думите на Караджова от медийната й изява обаче разследващите са установили самоличността на единия от двамата помагачи на атентатора. Тя обясни, че той се казва Ралх Улиям Рико, без да дава повече информацията.

„Аз трябваше да имам посещение ноември, но поради това, че ми се удължи програмата в Съединените щати, след това имах посещение в Лондон, след това в Брюксел имаше Съвет на министрите, отложих моето посещение, и то може би ще бъде осъществено след месец-два в Израел”, добави Цветанов.
 

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти