Следователят Бойко Атанасов заяви пред журналисти, че е бил заплашван и изнудван. Той беше изслушан днес от Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод на твърденията си за незаконни практики в столичното следствие.

Атанасов заяви, че е имало план за задържането му и срещу него се е водило разследване, по което е имал качеството на неизвестен извършител. Той посочи, че е поискал от ВСС да се отговори кога и как е бил разработван.

Според Атанасов е масова практика срещу министри, депутати и магистрати да се завеждат дела, които се водят срещу неизвестен извършител, за да може те да са удобни и контролируеми.

Той посочи, че когато Петьо Петров е станал завеждащ следствения отдел, депутатът Делян Пеевски е заявявал публично, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще бъде разследван от прокуратурата. По думите на Атанасов в момента, в който това се казвало, в следствието е идвало дело срещу Цветанов.

Бойко Атанасов посочи, че ръководителите на секторите в следствието, каквито по думите му не би трябвало да съществуват по Закона за съдебната власт (ЗСВ), са назначавани от Петьо Петров и в следствието се е получило "тайно общество".

Той добави, че е отказал да бъде част от него, защото не е желаел да изпълнява политически и икономически поръчки, свързани с разчистване на сметки.

Атанасов каза, че определен магистрат му е предлагал поста на районен прокурор на Кюстендил, за да не работи по делото "Недосегаемите".

Той добави, че днес е дошъл пред ВСС с предложение да се установи дали главният прокурор изпълнява служебните си задължения. По думите му обаче изслушването му е било разводнено.

Пред ВСС днес се явиха и негови колеги - следователи и прокурори. Той посочи, че те са дошли пред Съвета под строй и под строй са писали определени неща срещу него.