След среща при здравния министър: Пръстовият отпечатък в болниците отпада
Страните по делото срещу идентификаторите в лечебните заведения ще изчакат все пак окончателното решение на ВАС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    0
Влизане с пръстов отпечатък
Снимка: bTV

Шестте страни по делото за отпадане на пръстовия идентификатор в болниците единодушно решиха влизането в лечебно заведение с пръстов код да отпадне. Те се срещнаха днес при служебния здравен министър Илко Семерджиев.

Те ще изчакат и окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса.

Мнението на министър Семерджиев е, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта.

Здравният министър ще търси механизъм за отпадането на пръстовия отпечатък в болницитеПо времето на Москов нямаше реформи, само неудачни решения, каза Илко Семерджиев

Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза управителят на НЗОК Глинка Комитов, цитиран от БТА.

Влизането в болница с пръстов отпечатък беше въведено за всички лечебни заведение от 1 ноември 2016 г. по идея на бившия здравен министър Петър Москов.

Петър Москов: Електронната здравна карта ще струва 250 млн., пръстовият идентификатор е безплатенСпоред бившият здравен министър няма смисъл да се сменя една система, която работи и е напълно безплатна за всеки отделен пациент с нещо, което ще струва много пари

Тричленен състав на ВАС обяви разпоредбата на Москов за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса – на 16 март.

Всички участници в срещата в МЗ отчитат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

  • 6
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре