Градушката в Сливенско е убила малко карталче в Котленската планина. Това съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) на страницата си във Фейсбук.

Бебето е било едва на пет дни, когато е било убито от ударите на ледените топки в гнездото.

Родителите на малкото са карталите Багатур и Каракачанка. Те са доста млади птици, на 4 години, но формират двойка през 2023 г. През 2024 г. е снесено яйце и е излюпено малкото карталче в изкуствено гнездо върху черен бор. 

Въпреки лошата новина, очакваме още три малки в района през 2024 г., пишат от Фонда за дивата флора и фауна.

Карталът е познат още като черен лешояд. Среща се в южните части на Европа (включително България), Азия и Африка. Обитава планински, горски и полупустинни местности. У нас той е много рядък и защитен вид.

През 2019 година белгийски зоопарк дарява черен лешояд на България с цел историческата популация в страната да се възстанови. През май 2020 година обаче е установено, че лешоядът е убит от бракониери в Кърджалийско.

В четвъртък градушка с големината на орех и силни бури удариха Централна и Южна България. Най-едрите късовете паднаха в старозагорското село Самуилово и в сливенското Асеновец.

Снимка: Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ

Силна градушка удари и Чирпан и околните села Зетьово и Гита. За щастие пострадали хора нямаше. Въпреки това има огромни материални щети по полетата и дворовете на хората. Някои казват, че земеделската им продукция е застрашена. 

Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла 600 ракети, за да предотврати още по-големи проблеми.