Съдия от Ловеч е задържан за почти едно денонощие, след като повече от 15 минути бил преследван заедно с негов познат от полицията по подозрение за незaконен лов. Това съобщи  говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Инцидентът станал в нощта срещу 6 октомври близо до плевенското село Бохот. Съдия Иван Иванов бил в колата на своя приятел Васил Василев, когато полицаи опитали да ги спрат. До тази мярка се стигнало, защото джипът бил с изгасени светлини, работел само бойният му фар и се движел в кръг, каза Арнаудова.

Полицаите се усъмнили, че това е незаконен лов и включили както сирени, така и сигналните лампите на патрулката. Вместо да спрат, съдията и приятелят му се опитали да избягат с колата, което довело до гонка с полицаите.

Униформените изстреляли 8 стоппартона, а след това и бойни по гумите на джипа, за да го спрат.

В крайна сметка Иванов и Василев все пак са задържани. В колата имало две пушки и близо 120 патрона.

Засега съдията е разследван само за отказа да се подчини на полицаите, но прокуратурата не изключва възможността да го обвини и за незаконния лов. В нощта на инцидента магистратът ползвал и черна маска с прорези за очите, носа и устата. Разследващите установили, че Василев е с криминално досие.

От Окръжния съд в Ловеч съобщиха, че на 9 октомври, понеделник, съдия Иванов се е свързал с председателя на съда и го е уведомил за това, че е бил задържан за срок от 24 часа от органите на реда. Той е изложил своята версия за обстоятелствата около задържането му.

„До настоящия момент в Окръжен съд – Ловеч не е постъпвала никаква официална информация от Прокуратурата на Република България и органите на МВР по отношение на описания случай”, се посочва в съобщението на съда .

Към настоящия момент съдия Иван Иванов е в платен годишен отпуск. Съдия Иванов не беше открит и на домашния му адрес в Ловеч.

От Ловно-рибарско дружество Ловеч са категорични, че информацията е вярна, разходката на съдията е бракониерство.