След репортаж на bTV: Искат разследване на заема за Пловдивския панаир
Българската банка за развитие даде заем от над 60 млн. лв. на панаира, като НПО-то се
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Пловдивски панаир

Антикорупционният фонд настоява да се разследва Българската банка за развитие и бизнесмена Георги Гергов.

Сигналът до прокуратурата е заради заем от над 60 млн. лв. за Пловдивския панаир и неговата дъщерна фирма. Юристи от неправителствената организация алармират, че е възможно да се източва и Панаира, и банката.

Заем за Пловдивския панаир: Държавата също става „съдлъжник” на Георги ГерговАко се окаже, че става въпрос за нерегламентирана държавна помощ, може да се стигне дори до санкции от ЕК

Кредитът за панаира и дъщерната му фирма „Слънчев ден резиденс” е отпуснат в края на миналата година. С част от него се погасяват стари заеми, но остават още 13 млн. лв.

2111393154.jpg

От Банката за развитие отказаха коментар пред bTV, а няколко месеца по-късно се оказва, че апетитна част от панаира е прехвърлена на трета фирма… заради дълг.

Възбрана заради неплатени данъци са наложили и от НАП Пловдив и от Банката за развитие.

„Тогава възниква въпросът на каква документация е обоснован кредита”, пояснява адвокат Грета Ганева.

2111393155.jpg

През последните няколко месеца капиталът на панаира се прехвърля на свързани фирми. „В дружеството с държавно участие собствеността все повече намалява, задлъжнялостта става все по-тежка”, пояснява Ганева.

В сигнала до прокуратурата се настоява да се проверят и финансовия министър, и икономическия. „Основният въпрос, на който нямаме отговор, е нарушено ли е изискването за финансиране на политически партии и свързани с тях лица”, пояснява Николай Стайков от фонда.

2111393156.jpg

Забрана за това има в устава на банката, а в края на миналата година Георги Гергов е от ръководството на БСП.

Самият заем е сред най-големите отпускани от институцията.

От неправителствената организация настояват главният прокурор да не разпределя делото със сигнала им тъй като се знае, че има отношения с Георги Гергов.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре