Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработена до постигане на взаимноприемливи текстове. Това обяви днес социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА. 

Нова стратегия за закрила на децата предизвика протести на родители у нас. Недоволството е заради няколко текста – въвеждане на забрана за телесно наказание над децата и ефективна система за наблюдение и изпълнение на забраната.

Социалният министър припомни, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

„На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от Министерския съвет, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава”, каза Петков.

Министърът уточни, че ведомството му не настоява на всяка цена тази стратегия да бъде приета. 

Относно опасенията, че социалните служби ще придобият твърде много права да отнемат деца от семействата Бисер Петков напомни, че стратегията не е нормативен документ и не дава права. Също, че в момента отнемането на детето от семейството е крайна мярка по Закона за закрила на децата и тя се налага от съда.