След напрежението снощи заради протест и контрапротест в столичния квартал „Красна поляна“, нощта е преминала спокойно, разказаха местните жители.

Вчера имаше обществено събрание, посветено на обитаваните предимно от роми блокове, известни като Виетнамските общежития, на която жителите отново повториха исканията си гетото да бъде премахнато. Същевременно от близкия кв. „Факултета“ тръгна шествие, което беше спряно от жандармерията.

Събранието мина като монолог – гражданите казваха своите искания – да бъдат махнати общежитията, каза Десислава Маринова – една от участничките в срещата.

В крайна сметка е решено група представители на недоволните местни жители да изложи исканията им пред Общинския съвет и кмета Йорданка Фандъкова. За това е обещала да съдейства омбудсманът Мая Манолова.

Това е конфликт на хората с институциите, които подкрепят безчинството и бездействието, а не с хората от „Факултета“, каза Маринова.

Хората, настанени в тези общежития не работят, децата им не се образоват, единствената им идея е от къде какво да намерят, каза друг жител на квартала.

Хора от „Факултета“ коментираха, че всъщност повечето работят, но подчертаха, че конфликтът в „Красна поляна“ не е етнически, а политически. Няма етническа омраза между нас, казаха те.

По думите им никой не иска да се замесва в политически работи, но преди избори винаги има етнически напрежения, създадени изкуствено.

И едните, и другите казаха, че искат блоковете да бъдат премахнати.

Вижте повече във видеото: