Над 1500 сигнала и стотици наводнени сгради. Това е равносметката след бурята в столицата вчера.

50 литра на квадратен метър са се излели над града.

Наводнени приземни етажи, мазета, запушени шахти и разрушена пътна инфраструктура. Това са само част от щетите след природната стихия.

Истински кошмар преживяха в Театър 199. Малко преди премиерата на "Семеен съвет" шахтите на канализацията започват да бълват огромно количество вода и салонът, който е под нивото на улицата, е потопен. Въпреки че има цяла система от помпи.

„Когато водата започна да изпълва коридора, фоайето, залата, предупредихме хората и стана ясно че премиера няма да има и целият екип остана за отводняването, което приключи след полунощ”, коментира директорът на театъра Ани Монова. Когато пожарната пристигнала, поздравила артистите за отличната работа.

Подобно преживяване имаше и трупата на съседния театър "Сълза и смях".

Столичният кмет подчерта, че дъждът се е изсипал за изключително кратко време. При проверките в целия град са установени 300 запушени шахти.

„Показателно, за това дали едни шахти са запушени или почистени, е това колко бързо се оттича водата, при порой като вчерашния не можем да очакваме, че в момента на порой шахтите ще поемат цялата вода”, посочи Фандъкова.

В подземната железница водата се изля като водопад. В повечето метростанции водата проби през стълбищата, но на "Сердика" водата потече от тавана. Причината са археологическите разкопки над метрото, които са непокрити.

Високото напрежение, което захранва влаковете варира между 750 и 1000 волта.

„Навсякъде има помпи, опасността е когато много голямо количество влезе наведнъж и нивото отиде близо до захранващата контактна релса и да се получи късо съединение, но това за 20 години експлоатация на метрото не се е случвало”, обясни Валентин Тодоров, зам.-началник "Експлоатация" на софийското метро.

В театъра подобно наводнение е имало преди 12 години.

Тази вечер представление в Театър 199 ще има, започва в 20 часа и ще бъде „Нос” по Гогол.