За последните 2 години 6 деца са станали жертва на волтова дъга докато са играли върху вагони и локомотиви, сочат данните на БДЖ. Какво прави тези игри смъртоносно опасни?

Мрежата на железниците е с напрежение до 25 хиляди волта между жиците и земята. Когато влакът е спрял, т.е пантографът е свален, а на купето има човек, тогава и без да се е хванал за жицата, тялото му може да послужи като проводник. То скъсява разстоянието и пак става част от тази верига. През човека тогава ще премине електричество с хиляди ампери, което ще му нанесе необратими поражения.

Вълната става факт, когато тийнейджърите се качват върху покрива на локомотив или вагон за селфи, защото скъсяват разстоянието с контактната мрежа.

Дистанция под 2 метра е опасна за живота. Пораженията върху човека зависят и от това колко волта текат по мрежата.

„При по-високо такова е възможно да ни изпепели и да ни прикове, а ако е по-малко – е възможно да ни изхвърли от мрежата и тогава шансовете ни да оцелем са по-големи”, каза Веселина Енева от отдел "Експозиции и работа с публика" в Националния политехнически музей.

Колкото по-влажен е въздухът, толкова по-лесно се появява дъгата.

Според експертите единственият начин да се предпазим от волтова дъга е да не скъсяваме разстоянието с контактната мрежа.

Психолозите съветват родителите, освен с предупредителни разговори, да ангажират децата си с повече други занимания, като спорт, изкуство или да им намерят безопасно хоби.

Компанията, в която се движат подрастващите също може да ги провокира към опасни селфита.