Преди дни снимки на разкривените разнокалибрени колчета, поставени на тролейбусната спирка в подлеза на НДК, предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи. Фирмата изпълнител веднага обеща да пренареди преградите за своя сметка, като обясни, че колчетата били поставени временно, използвани били старите дупки на предишните заграждения, а при поставянето под тях били открити кабели.

Подмяната на кривите колчета вече приключи.

До късно снощи пренареждахме гранитните плочи от настилката на спирката, сменихме около 60 квадрата гранитни плочи, отчете инж. Галин Йонев от фирмата изпълнител. 

„Колчетата бяха наредени още във вторник, но тъй като съществуващите дупки на старите колчета не бяха в права линия, се наложи да вадим плочки от настилката, да правим нови дупки и да ги изправим в една линия“, каза още той.

Йонев не отговори колко е струвал ремонтът. „Не сме го смятали. Важното е да сме си свършили работата“, обясни той.

На въпрос дали новите колчета са по-устойчиви от предишните бетонни прегради Йонев отговори, че Столичната община спазва еднаква визия за всички спирки, затова в последните години възлага на фирмите изпълнители да слагат такива метални колчета.

Снимка: bTV

Той призна, че и на него не му е харесало изпълнението, затова в понеделник събрал всички техници и работници, които отговарят за тази зона, и им дал точни инструкции как да поправят кривите колчета.

Гергин Борисов от „Спаси София“ коментира, че „контролът е недостатъчен, щом фирма изпълнител е решила, че може да използва стари дупки, че може да остави така накриво колчетата“. „Защо трябва безобразията да се случват, обществото да се възмущава и едва след това фирмите изпълнители да се сещат, че може би има по-цивилизован начин, по който да си вършат работата?“, попита той.

От Столична община, обаче са категорични, че ще бъдат безкомпромисни и всеки некачествен ремонт ще бъде връщан за ново изпълнение.