Трима възпитатели са упражнявали насилие в Центъра за настаняване на деца от семеен тип в село Борован. Това е установила проверка на Агенцията за закрила на детето. Препоръката е те бъдат отстранени.

Проверки започват във всичките 285 домове от подобен тип, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Комисията за защита от дискриминацията също се самосезира. 

Полицията влезе днес в дома в Борован и започна разследване. Физическото и психическо насилие над деца е било ежедневие последните години.  

„Самите деца са доста агресивни, много често си носим синините от това, че сме се опитали да разтървем двама биещи се”, каза Велина Тодорова, психолог в центъра. 

„Ние явно за тях сме животни, не сме хора и на нас всичко трябва да се изкара”, заяви дете от центъра.

Един от тримата възпитатели, проявявали агресия, е Людмила Петрова. Възпитателката от скандалния клип, която грубо обижда децата и отправя закани към тях, от вчера е в болничен. Тя живее в къща в с. Баница и упорито отказва среща с медиите.

Не се е явила за разпит в полицията днес с мотива, че е болна. Екипът ни успя да я открие, но тя не отговори на нито един въпрос. Според мъжа ѝ не дължи обяснение, а според майка ѝ сигурно е имало защо да е агресивна към децата. 

Тримата възпитатели ще бъдат уволнени.

„За съжаление, в някои места манталитетът, с който искаме да се разделим от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренесе и в подобрената материална среда в центровете от семеен тип”, заяви социалният министър Бисер Петков.

От днес започват масови проверки във всички подобни домове за деца в страната.