След насилието в дома в Борован: Започват проверки в цялата страна
Екип на bTV откри една от възпитателките, които са проявявали агресия към децата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
Възпитателка от дома в Борован
Снимка: btvnovinite.bg

Трима възпитатели са упражнявали насилие в Центъра за настаняване на деца от семеен тип в село Борован. Това е установила проверка на Агенцията за закрила на детето. Препоръката е те бъдат отстранени.

Проверки започват във всичките 285 домове от подобен тип, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Комисията за защита от дискриминацията също се самосезира. 

Полицията влезе днес в дома в Борован и започна разследване. Физическото и психическо насилие над деца е било ежедневие последните години.  

„Самите деца са доста агресивни, много често си носим синините от това, че сме се опитали да разтървем двама биещи се”, каза Велина Тодорова, психолог в центъра. 

Оставки в дома в Борован заради насилие над деца (ОБНОВЕНА)Случаите от разпространените видеа са от пет години, но властите твърдят, че сигнали за тях не са получавали

„Ние явно за тях сме животни, не сме хора и на нас всичко трябва да се изкара”, заяви дете от центъра.

Един от тримата възпитатели, проявявали агресия, е Людмила Петрова. Възпитателката от скандалния клип, която грубо обижда децата и отправя закани към тях, от вчера е в болничен. Тя живее в къща в с. Баница и упорито отказва среща с медиите.

Не се е явила за разпит в полицията днес с мотива, че е болна. Екипът ни успя да я открие, но тя не отговори на нито един въпрос. Според мъжа ѝ не дължи обяснение, а според майка ѝ сигурно е имало защо да е агресивна към децата. 

Тримата възпитатели ще бъдат уволнени.

Какви ще са мерките след кадрите с агресия срещу деца в Борован?Нещата в клиповете са извадени от контекста, смята психолжката на дома Велина Тодорова

„За съжаление, в някои места манталитетът, с който искаме да се разделим от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренесе и в подобрената материална среда в центровете от семеен тип”, заяви социалният министър Бисер Петков.

От днес започват масови проверки във всички подобни домове за деца в страната.

  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре