Режисьорът Александър Морфов е новият и.д. директор на Народния театър „Иван Вазов”, съобщиха от Министерството на културата.

До назначението му се стигна, след като досегашният директор на театъра Павел Васев се пенсионира. За временно изпълняващ длъжността беше определен сценаристът и режисьор Емил Бонев, но на 30 декември от културното ведомство обявиха, че той е отказал да поеме поста.

Роденият през 1960 г. Александър Морфов е в екипа на театъра от 1993 г., бил е и негов директор през 2000 г. – 2001 г. От 2009 г. е главен режисьор. Зад гърба си има десетки постановки, поставяни на три континента; филми за кино и телевизия и ред награди.

Морфов публично обяви, че напуска Народния театър след назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура. На протест срещу депутата от Патриотичния фронт на 5 декември т.г. излязоха артисти, творци и интелектуалци.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви тогава Морфов.