С управлението на 5 поредни правителства завърши изграждането на нов затвор край Бургас.

С него и с ремонти на още 10 места за лишени от свобода Министерството на правосъдието се надява да спре делата срещу България за лошите условия в затворите.

Неведнъж затворници са се оплаквали от нечовешки условия в Бургаския затвор.

„Предстои приключване до няколко месеца изграждане на санитарните възли във всяко едно помещение в затвора в Бургас", обясни Гергана Георгиева, главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията”.

„Средствата са вече осигурени, ремонтът тече, само че в по-ограничен мащаб, тъй като трябва да преместим част от затворниците в общежитие, за да се осигури фронт за работа", коментира директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров.

Над 13 милиона лева са вложени в ремонти на затворите с пари от Норвегия, а най-много в този затвор в Дебелт. 450 затворници ще бъдат преместени там от Бургас. Още 300 обаче ще останат в старата сграда.

„Има проблеми и във връзка с екстрадициите на български граждани от други държави, най-вече на държави членки на ЕС, които ни отказват екстрадиция, ако не гарантираме, че ще ги настаним в затвори , които отговарят на техните условия”, посочи служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

Към момента има около 40 висящи дела в съда по правата на човека в Страсбург, които са замразени.