Британският посланик Джонатан Алън е назначен за директор по национална сигурност в британското министерство на външните работи. Той ще се завърне във Великобритания през януари 2015 г.

Джонатан Алън пристигна в България през януари 2012 г. с тригодишен мандат на посланик.

Следващият британски посланик в България ще бъде Ема Хопкинс, която бе назначена през септември 2014 г. Очаква тя да поеме поста през май 2015 г. В момента дипломатът преминава интензивно обучение по български език.

Преди да дойде в България посланик Алън е директор за региона Източна Африка и Големите Езера в британското външно министерство. В периода 2007-2009 г. той основава и ръководи междуведомствено комуникационно звено за борба с тероризма.

Между 2006-2007 г. Алън е заместник-директор в Международния отдел на министерството на вътрешните работи на Великобритания с ресор присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Със съпругата му Елизабет имат две деца – Луси и Бенедикт, който се роди в София през ноември 2013 г.

Заместник-посланик Сара Райли ще бъде временно изпълняващ длъжността посланик на Великобритания в България в периода февруари-май 2015 г.

Тя пое поста заместник-посланик на Великобритания в България през септември 2014 г. Преди това е Първи секретар в представителството на Великобритания към ЕС в Брюксел за Русия, Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия. В периода 2008-2010 г. г-жа Райли е началник на секция Южна Африка в британското министерство на външните работи. През 2008 г. тя е заместник-ръководител на екипа, работещ по Лисабонския договор.