Славчо Велков: Русия е страната, която препъна „Ислямска държава” в Сирия
По думите му именно тази групировка ще поеме отговорност съвсем скоро за атентата в метрото на Санкт Петербург
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    1
Славчо Велков
Снимка: bTV

„Русия е страната, която препъна „Ислямска държава” в Сирия”, каза Славчо Велков в студиото на „Лице в лице”. По думите му именно тази групировка ще поеме отговорност съвсем скоро за атентата в метрото на Санкт Петербург.

„Ислямска държава” има достатъчно мотиви за подобни действия и най-вероятно такива в бъдеще ще бъдат насочени към Русия и Турция”, поясни Велков.

По-рано през деня турският президент Реджеп Ердоган обяви, че предстои нова военна операция в Сирия от името на турските сили, срещу групировки, които те преценят.

Това е предполагаемият атентатор от Петербург22-годишният Акбаржон Джалилов е роден в Киргизстан, но вероятно има и руско гражданство

„Нападателят е установен като руски гражданин, той е обикновено момче, но трябва да кажем, че в бившите републики в Средна Азия ултраконсервативните идеи на „Ислямска държава” и Ал Кайда не са чужди и там могат да се развиват”, смята Велков.

Той посочи, че атентатът е извършен от член на някоя от забранените в Русия групировки т.е. „Ислямска държава”, Ал Кайда и Кавказкия мират.

„Това е тежък акт на политически тероризъм, много пъти московското метро е било обект на терор, но за първи път в Санкт Петербург”, категоричен е Велков.

„Това беше послание към правителството на русия, лично към президента Владимир Путин „Ето, вие сте силни, вие ни помитате в Сирия, в Кавказ, но ние можем да направим онова, което вие не можете – не можете да ни спрете”, добави Велков.

  • 1
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре