С предимно слънчево време ще започне съботният ден, но по-късно облачността ще се увеличи и след обяд и привечер в много райони ще превали дъжд, на места в Южна България – с гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Ще духа умерен, в Дунавската равнина и източните райони – силен вятър от запад, северозапад. Минималните температури ще бъдат предимно между 8° и 13°, а максималните между 18° и 23°.

Над планините ще се заоблачи и след обяд ще превали, на места и прегърми. Вятърът ще е от запад, северозапад – силен. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра около 4°.

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево. По-късно ще се заоблачи, след обяд ще превали, в южните райони е възможно и да прегърми. Ще духа умерен, по северното крайбрежие - силен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат от около 16-18° по носовете до 21-23° в останалата част. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението ще бъде 2-3 бала.

Заради бурен вятър в 12 области на страната е обявен жълт код. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна. В тези области ще духа силен вятър от запад-северозапад със скорост 15-20 м/с. За останалата част от страната обявеният код е зелен.