Сладоледът и майонезата с фипронил биха могли да се върнат на пазара
Това ще стане, ако се докаже, че вложените количества не са опасни за човешкото здраве
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    5
Сладолед
Снимка: iStock

Сладоледът и майонезата, замърсени с яйчен прах с фипронил, могат да се върнат обратно на пазара, ако се докаже, че вложените количества не са опасни за човешкото здраве. Това обявиха от Агенцията по храните.

Ако в хранителните продукти количеството фипронил е под 5 хилядни от микрограма на килограм, те могат да се върнат на пазара, защото в този случай те не крият риск. 

БАБХ откри втора партида от половин тон яйчен прах с фипронил у насС около 93 кг от яйчения прах са произведени 12 500 кг сладолед, който е изтеглен от пазара

Фирмите производителки на продуктите обаче сами трябва да направят анализ в акредитирани лаборатории – държавни, частни у нас или в чужбина. 

На базата на резултатите от тези тестове Агенцията по храните ще пусне или ще насочи за унищожаване хранителните продукти със замърсен яйчен прах.

Самата агенция няма да прави допълнителни изследвания, но нейни инспектори ще пристъстват при взимането на пробите. Според потребителските орагнизации обаче в такива случаи е добре да има по-силен контрол. 

До момента под възбрана са поставени над 37 тона сладолед и сладоледени торти и 9 тона майонеза, тъй като при производството им е ползван замърсен яйчен прах.

Сладолед и майонеза с фипронил
Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно проверките на агенцията в цялата страна са в ход. Инспектори вече са посетили този сладкарски цех в Бургас, който снабдява с торти част от курортите по морето.

„Целта на проверката е да проверят с какви яйца работим, дали използваме яйчен прах. Установиха, че работим с цели български яйца”, коментира Кирил Стоянов – инженер-технолог.

Опасни яйца засега не са засечени у нас. Проверките на агенцията ще продължат и през следващите дни.

Засега инистутуциите са на мнение, че потребителите нямат повод за притеснение.

  • 0
    5
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре