Източна Македония и Тракия - така в Гърция наричат областта от град Драма до Александруполис, заедно с островите Тасос и Самотраки.

Местните жители твърдят, че районът е едно скрито съкровище за повечето туристи, познаващи Халкидики, Кавала, Драма и Тасос.

Екип на bTV беше поканен от областната администрация по туризма, за да види забележителностите, историята и условията за лятна почивка в Северна Гърция.

Съвсем близо до южната граница на България има плажове, исторически забележителности и вкусни специалитети, които очакват да бъдат открити.

Затова първата ни спирка е древния град Ксанти.

„Хубавото на Ксанти е, че в центъра се намира Старият град. Той е уникален за цяла Гърция и всички знаят това. Там можете да се забавлявате и да опитате местните кулинарни специалитети. Разходете се по старите улички заедно с жителите на Ксанти, послушайте гръцка музика или потанцувайте в клубовете и дискотеките”, съветва зам.-областният управител на Източна Македония и Тракия Майкъл Амиридис.

През вековете етносите, които са живели в Ксанти, оформят неговия облик. Това особено си личи при архитектурата, в която се смесват различни стилове.

Повечето сгради са построени през 19 век от търговци на тютюн и занаятчии. Тяхната история се пази в Етнографския музей, а антикварните дюкянчета предлагат да си вземете за спомен частица от нея.

По калдъръмените улички на Ксанти ще се почувствате сякаш сте в Стария Пловдив, Велико Търново или Созопол. Градът е свързан с българската история и все повече туристи от нашата страна отиват там на почивка.

В Стария град живеят около 2000 души. Наоколо е пълно със заведения, магазини и дюкянчета. В тях може да видите занаятчии, които продължават традициите на своите семейства.

Жителите на Ксанти го наричат „градът на хилядите цветове". За Сирни Заговезни там се организира традиционен карнавал. В началото на септември е фестивалът, посветен на Стария град.

"Ксанти е град с древна история и има данни, че съществува от над 3000 години. Тук можете да съчетаете почивката в Родопите със забавления на плажа, защото Бяло море е само на 10 минути от града с автомобил”, казва Хараламбос Евстратиу, от отдел туризъм в Източна Македония и Тракия.

Туристите предпочитат плажовете Ерасмио и Миродато, но по цялото крайбрежие има подходящи места за събиране на тен и морски забавления.

Плажовете близо до Ксанти са отличени с международната награда „Син флаг". Тя се връчва от неправителствена организация и гарантира качеството на морската вода, безопасността и предлаганите услуги.

Плажните заведения, условията за спорт и почивка привличат туристи от всички балкански страни. Паркингите са безплатни, а дори в най-силния летен сезон могат да се намерят свободни чадъри и шезлонги.

На няколко километра от Миродато е плажът Ерасмио. Той е близо до делтата на река Места и защитени територии с богато биоразнообразие. Затова може да забележите наоколо пясъчни лилии, наричани още „морски нарциси".

Щом горещото слънце започне да залязва, Ксанти придобива различен облик. Местните жители и туристите излизат на вечерна разходка, търсейки прохлада в стотиците заведения.

Нощният хлад оживява още повече калдъръмените улички на Стария град. Сега е моментът да съчетаете преживяванията на плажа и разглеждането на забележителностите с кулинарен туризъм.

Гърция е прочута с разнообразните си морски специалитети като калмари, октоподи, миди и рибки гаврос. Думата „мезе" има същото значение и на гръцки език, затова просто я кажете на сервитьора и той ще знае какво да ви донесе.

За кулинарните традиционалисти таверните предлагат гръцка скара и познати балкански ястия. Но, ако видите в менюто надпис „сърма", не очаквайте нашенските лозови или зелеви сърмички, а дроб-сърма, която си струва да опитате.

След вкусотиите може да се отдадете на романтика с традиционната гръцка музика. Но ако сте готови за танци и нощен живот, дискотеките предлагат купон до сутринта.

Гост в един от нощните клубове на Ксанти е популярния певец Йоргос Цаликис. Той има много приятели в България и няколко от видеоклиповете му са снимани у нас.

„Ние обичаме българите, а аз знам, че и те обичат Гърция. Харесват гръцката музика, певците, и това наистина е чест за нас. Ние много си приличаме, българите и гърците имаме еднаква душевност и винаги сме били добри съседи.

Животът е твърде кратък, затова заповядайте в Гърция, елате в Ксанти! Насладете се на нощния живот и почувствайте положителната енергия на Гърция, на нашата музика. Бъдете благословени, желая ви здраве и не забравяйте, че всеки ден трябва да бъде запомнен с нещо хубаво”, каза Йоргос Цаликис.