Децата със специални потребности са "зверски опасни". Това скандално изказване направи детска учителка.

Повод за него беше убийството в Бургас, за което е заподозряно 15-годишно момче,  ползвало ресурсен учител. Десислава Кръстева и Полина Ботева работиха по темата.

Във „Фейсбук” Христина Шиндова пише, че децата със специални образователни потребности може да са "зверски опасни". Настоява да се спре с приобщаващото образование и да се върнат специалните градини и училища.

Оказва се, самата тя е преподавател в детска градина, в която 2 от 9-те групи са именно за деца със специални потребности.

„Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня... Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат (..) тя работи с 4-5 деца със СОП в нейната група”, каза Ивелина Иванова, директор на градината "Ален мак".

Учителката отказва интервю. Родителите и колегите й научиха от нас за скандала.

Общината е спряла отпуските на директорката и учителката, за да получи обясненията им.

Майки на деца със специални потребности и неправителствени организации реагираха остро и в отворени писма настояха образователното министерство да повиши квалификацията на учителите.

„Точно учителка, която работи със специални деца, да каже "специалните деца вън, те са опасни, върнете помощните училища, затворете ги, махнете ги, те са убийци" - това е недопустимо! Тези учители трябва да бъдат санкционирани”, смята Владислава Цолова от движение "Аутизъм днес".

Етичната комисия към детската градина ще решава дали да има наказание за учителката, а от образователното министерство заявиха, че ще изчакат проверката на общинските власти, но смятат за недопустимо изразяването на мнения, които дискриминират хората с увреждания.