Катаджията Сашо Тръпков, който през декември миналата година беше заснет да взема подкуп от спрени за проверка шофьори, вече има повдигнати обвинения, съобщиха от прокуратурата.

Любителският видеоклип беше сниман от младеж с телефон, а после изпратен като сигнал до медиите. След като скандалът избухна, заснетият полицай опита да подаде молба за пенсиониране, при това със задна дата.

Почти година по-късно Тръпков получи обвинение по два пункта – за подкуп и за удостоверяване на неверни обстоятелства с официален документ.

В рамките на един ден – на 13 ноември 2014 г. – обвиняемият два пъти е поискал и получил парична облага, която не му се следва, за да не извърши действие по служба – да състави акт за установяване на административно нарушение.

В първия случай Тръпков е спрял за проверка шофьор, от когото е поискал и получил от 20 лв., за да не му състави акт за извършени две нарушения на правилата за движение по пътищата – управление на автомобил без поставен предпазен колан и отнемане предимството на друг участник в движението.

Във втория случай обвиняемият поискал и получил сумата от 10 лв., за да не състави акт или да не напише фиш на друг шофьор, който е управлявал автомобил без поставен предпазен колан.

И двете извършени проверки не са обявени от обвиняемия Тръпков по радиоефир.

По второто обвинение Тръпков ще отговаря за това, че в същия ден – 13 ноември 2014 г. – е изготвил официален документ – известие за глоба с фиш, в който вписал обстоятелство, неотговарящо на действително установеното.

Вместо да санкционира шофьор, който е говорил по мобилен телефон, докато карал, Тръпков вписал в документа, че нарушителят – но като на пешеходец – е осъществил нарушение – неправилно пресичане на пътното платно. По този начин вместо на нарушителя да бъде наложена глоба в размер на 50 лв., била наложена по-ниска – 20 лв.

В хода на досъдебното производство са разпитани 22 свидетели и са извършени множество процесуално-следствени действия, допълват от прокуратурата.