Скандали и напрежение белязаха началото на изборния ден в Турция. В Бурса има общо 8 секции, а право на глас имат хиляди.

Пред консулството ни в Бурса опашка се изви още от сутринта. Гласуването върви много бавно – за час бяха гласували 15 души, предаде пратеникът на bTV Рада Домусчиева.

На място пристигна председателят на организацията на българските изселници проф. Юксел Йозкан, който призовава чакащите да не се поддават на провокации и да бъдат спокойни.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се стигне само до вратата на консулството, отнема около 4 часа. Чака се и още, за да се попълни декларацията за това, че избирателят гласува по настоящ адрес, а не по постоянен.

Напрежение създава решението на ЦИК, че всеки сам трябва да попълва декларацията си, а повечето избиратели в Бурса не могат да го направят, защото българският език не им е майчин. От сутринта валят жалби.

Напрежение създават и наблюдатели на определена политическа сила, които обикалят секциите и подават жалби, а в някои квартали има данни, че са блъскали хората на опашката.  

Към 15 ч. в секцията бяха гласували 280 души.

В предишни години в един изборен ден са гласували над 1000 души, а за днес очакванията са те да не надминат 500.

В следобедните часове на някои от чакащите дори им прилоша.

Наблюдателите на политическа партия, дошли от България, в 306-а секция в кв. „Караман” са поискали и прекратяване на изборите, защото председателката на комисията пуска по трима души в секцията да попълват декларации.

Заради множество жалби до обяд на два пъти секционната комисия там спира работата си заради извънредни заседания.

Чакащи избиратели се оплакаха, че за час минават само по петима души.

Прекратяване на гласуването в секция за известно време е имало и в кв. „Йълдъръм”, където близо 20 избиратели са се опитали едновременно да влязат в секцията, за да гласуват, което е предизвикало скандал.

bTV научи от дипломатически източници, че българският посланик Надежда Нейнски не е в Турция, а продължава да е в София.

Тя ще се върне в Турция след приключване на служебните й ангажименти тук. Това няма да стане през днешния ден на избори, съобщиха от МВнР за bTV.  От там подчертаха, че не е прецедент на датата на вота посланик да отсъства от държавата, където ни представлява.