Скандалът с оставката на бившия главен секретар на МВР се разраства. Георги Костов е дал на прокурор вътрешния министър преди 9 дни. Прокуратурата проверява Пламен Узунов за оказана принуда.

Министърът вече е дал писмени обяснения по случая, а до дни ще стане ясно дали срещу него ще се образува досъдебно производство.

Няма официална информация за предстоящи уволнения. Пред bTV обаче Георги Костов каза, че е отстранен шефът на пернишката дирекция на полицията Валентин Бучински. Не успяхме да го открием за коментар.

Министър Пламен Узунов не даде категоричен отговор дали ще си тръгват още хора от системата. Каза само, че ще ги преценява по лоялността и професионалните им качества. Иначе големият въпрос е какво ще установи прокурорската проверка по случая.

Георги Костов се оплаква от политически натиск, а е уволнен с мотив, че самият той е притискал полицаи да напускат системата.

Разпитани са като свидетели и шефът на отдел вътрешна сигурност в МВР и шефът на инспектората.

Вътрешният министър не каза дали и на него е оказван политически натиск, за да излезе от системата. Преди две години Пламен Узунов напусна пролвидвската дирекция на полицията, а тогава Георги Костов беше главен секретар.

„Няма личен мотив в моите дейстия. Няма реваншизъм. Трябва да призая, че ценя професионализма, който има бившият главен секретар и признавам, че той се стараеше и работеше добре”, заяви Пламен Узунов.

Въпреки добрата си работа обаче Костов е уволнен, а сигнали срещу него са подали петима бивши и настоящи полицейски началници. Един от тях е сегашният заместник-министър Катинов.

„Сега, в последните дни, е решил, че преди 2 години е бил обект на натиск. А аз задавам въпроса - г-н Катинов и от това правителство ли се притесняваше? От първия ден като застъпи като заместник-министър, би следвало поне публично да си предяви правата”, коментира Георги Костов.

В сигнала си до прокуратурата Костов е описал и обаждането на премиера Герджиков, който го помолил да напусне.

На въпроса дали разговорът им е бил записван, Огнян Герджиков отвърна:

„Нямам никаква идея, аз ще се радвам да е бил записван, защото там ще чуете нещо, което не го казвам и не е в негова полза”.

От ГЕРБ определиха темата с оставката като водевилна, а от БСП коментираха лаконично.

„Това е поголовна подмяна на кадрите по пристанища, летища, служби и в същото време да излезе г-жа Нинова и да каже, че и тя не знаела, се оказва, че никой не знае в държавата. Кой да знае?”, заяви Бойко Борисов.

„Надяваме се този скандал да не попречи на това, което ние искаме. Надяваме се на прозрачни, спокойни и честни избори без манипулации”, коментира Корнелия Нинова. 

От левицата уточниха още, че за кадровите решения отговаря служебното правителство.

В понеделник ще стане ясно дали от проверяван, Пламен Узунов ще стане и разследван за оказвана принуда на подчинен. Ако се образува досъдебно производство, премиерът и президентът ще решават дали да оставят министъра на поста му.