Скандалът с бившия ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова се разраства.

Дипломатът подаде оставка като директор на офиса на Американския еврейски комитет за Централна Европа, след като преди два дни полски медии съобщиха, че тя е задържана заради кражба на козметика за около 700 лева от магазин в безмитната зона на летището във Варшава.

Оставката е „по лични причини“ и приета.

На сайта на организацията няма публикувано официално съобщение, но в страницата за Европа, където са посочени имената и биографиите на ръководителите на бюрата, липсва информация за това във Варшава.

На аерогарата никой не говори с охота за инцидента с българския дипломат, разказа специалният пратеник на bTV Мария Савкова.

От полицията отказаха интервю и заявиха, че няма да дават повече информация нито да разкриват детайли от свидетелските показания.

В писмо до bTV вчера властите съобщиха, че българка, чието име не уточняват, е била задържана на 27 февруари – три дни след инцидента.

Поптодорова признала вината си, върнала е стоката и е платила глоба.

Пред БТА версията на дипломата е, че в магазина е получила обаждане от болната си майка и е излязла, за да говори на по-тихо място, забравяйки за стоката в ръцете си.

Бившият ни външен министър Соломон Паси, който преди 16 години покани Поптодорова в Министерството на външните работи, отрече да има информация за предишни подобни случаи.

„Съжалявам, че се е стигнало до този инцидент. Като гледам стойността на тази кутия, която тя е върнала обратно, тя е далеч под стойността на благотворителните дарения, за които знам, че Елена е правила, макар че тя никога не говори за това. Все пак не е за подценяване, че има и политическа воля зад раздуването на този случай. Погледнете агенцията, която превърна този инцидент в голяма новина, това беше РИА новости“, каза Паси.

Освен в полските, случаят вече е и в руските, и в израелските медии.

Как бихте определили случая с Елена Поптодорова