Скандалът „фипронил”: В една от птицефермите – отвътре
Собственикът ѝ е дал проби още в началото на скандала, който се разгоря в Европа – тогава те са били отрицателни
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
птицеферма

Няколко дни след разкритията, че партиди яйца, в които е открито опасното вещество фипронил, има и на нашия пазар, екип на bTV влезе в една от птицефермите, засегнати от скандала.

Управителят ѝ Ивайло Къдрев обясни, че е третирал кокошките срещу външни паразити с препарат, който обаче е разрешен дори за биоферми. Превантивно, с препарат за гълъби, е пръскал покривни площи.

Що е то фипронил и защо не бива да го има в яйцатаИнсектицидът е забранен в Европа и се смята за умерено токсичен

 „В момента, в който в Европа започна да се говори за проблем с използването на препарат, съдържащ фипронил, аз съм си дал ясна сметка, че този препарат съм го прилагал за обезпаразяване на терените и местата, където са концентрирани диви птици и съм го спрял моментално от употреба”, казва той.

По думите му още тогава доброволно е дал проби за анализ на яйцата. Пробите са били отрицателни.

Месец по-късно обаче проба, взета от партида на неговата птицеферма в търговски обект, е положителна.

„Използваме вода, използваме фураж, използваме зърна, използваме много съставки и компоненти. Версиите, по които можем да работим са много”, казва Къдрев.

БАБХ за яйцата с фипронил: Няма място за паникаОпасната концентрация е над 0,72 мг/кг; при установените у нас яйца е 0,027 мг/кг

В студиото на bTV бившият директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов обясни, че ползваният препарат се е рекламирал за органични продукти и никой не е знаел, че е опасен. А също – и че има пробив в системата за бързо предупреждение за опасни храни на Европейската комисия.

Йордан Войнов: Има пробив в системата за бързо предупреждение за храни на ЕКХоландия е открила фипронил през декември и е мълчала месеци наред, каза бившият директор на БАБХ

Според Агенцията по храните страната ни е подала сигнал в европейската система за предупреждения за опасни храни още в четвъртък. До петък обаче в електронната система нямаше такъв запис. Според българските инспектори решението кога да се качи предупреждението е на Европейската комисия и не е ясно защо е забавено.

Вижте още във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре