Скандал в парламента: Изгониха Корнелия Нинова от пленарната зала
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП Бойко Борисов да бъде изслушан за думите му, че в НС има хора, замесени в наркотрафик и купуване на гласове
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 12
    19
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Скандал и бойкот в се разиграха днес в Парламента. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, а съпартийците ѝ поиска оставката му.

Причина за това стана изказване на Нинова от парламентарната трибуна, след като още в началото на заседанието БСП поиска премиерът да дойде в залата и да бъде изслушан заради репликата, че в парламента има хора, които са замесени в наркотрафик и купуване на гласове от затворници.

Бойко Борисов: В парламента стоят хора, замесени с наркотрафикПремиерът "осъди" Манол Генов от БСП за купуване на гласове

Предложението беше отхвърлено с 93 гласа „за“, 101 гласа „против“ и два „въздържал се“.  

„Разбирате ли какво правите с гласуването и поведението си по предложението ни да бъде изслушан министър-председателят? Той твърди публично, че има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници, и вие оправдавате това“, подчерта Нинова.

Корнелия Нинова: Няма да скъсаме с прехода, докато начело на държавата има членове на групировки От БСП смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато и искат темата за приватизацията по време на прехода да се разшири

„Моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение, нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници“, попита тя в декларацията си от трибуната.

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

„Не позволявате ли по този начин да бъдат издадени присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов изказа срещу лекарите“, каза лидерът на БСП. По думите ѝ това е тотално нарушаване на принципите на правовата държава. „Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, попита още Нинова.

Главчев я отстрани от пленарното заседание за деня с мотива, че оскърбява депутатите и премиера, като посочи, че тя не може да говори каквото си поиска и не е на пленум на БСП.

След отстраняването на Нинова депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“ и да тропат по банките. Заради безредиците Главчев отстрани и Антон Кутев от БСП за две заседания на Народното събрание.

Опозицията напусна залата и обяви, че има цензура. ДПС се солидаризира с БСП и също напусна, поради което кворумът увисна буквално на един глас.

„Досега предупреждавахме, че демокрацията е в риск. Вече можем да кажем, че е в криза“, изтъкна лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Депутатите на левицата започнаха да събират подписи, за да искат оставката на Димитър Главчев – за втори път от началото на мандата му. Подписката ще бъде внесена утре.

След кратки консултации ГЕРБ пък дадоха на заден и казаха, че има вариант за отмяна на наказанията. От партията признаха, че може да е имало изпускане на нерви.

Днес в ефира на „Тази сутрин“ по bTV Нинова каза, че след двете катастрофи с такси, които претърпя, от НСО са поискали да я охраняват, но тя отказала. Имала обаче съмнения, тъй като двата удара били един след друг в кратък период.

  • 12
    19
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре