След падналия вчера сняг, ситуацията на магистрала „Хемус” и във Северозападна България се нормализира. Снощи снегът блокира десетки автомобили на международния път Е-79 между Ботевград и Мездра.

Тапата започваше от село Ребърково и стигаше до Новачене в Ботевградска община. Става дума за колона от почти 20 километра. Причината за хаоса бе усукал се тир на пътя след светкавично падналия мокър сняг.

Малко сняг при вас, много проблем, така шофьор на турски тир, попаднал в блокадата, коментира ситуацията, докато си правеше чай. Напрежението ескалира, след като се оказа, че откъм Мездра никой не отклонява движението.

Според шофьорите снегорините са закъснели.

„В Австрия ни е валяло, в Германия ни е валяло, никъде не сме спирали за една минута, хората чистят, ние по тях познаваме, че ще вали”, коментира Спиридон Мераклиев.

В блокадата попадна и снегорин. А водачите се молеха да не настъпи заледяване.

„Под всякаква критика е поддържането, добре, че е плюс, ако беше минус, и кукувица не може да ни помогне”, коментира един от шофьорите.

След два часа и половина престой колоната тръгна. И във Враца улиците вече са проходими. Снегорините са работили през нощта, от шест сутринта е ред на живата сила.

Чистят се задължително спирките, където минава градският транспорт, правят се просеки да могат да се разминат двама човека. Ранобудни граждани почистваха тротоарите пред домовете си.

Снегът вече спря. Рано сутринта в Северозападна България имаше сняг до 10 см, но снегът вече се топи. Във Враца и Монтана снегът намаля до 5 см. Във Видин е 7 см, в Ново село 3 см.

През нощта и тази сутрин валя силно в източната половина от страната. В Кърджали се изсипаха 46 литра на квадратен метър.

Хидролозите от БАН коментират, че и през следващото денонощие все още ще има високи нива на реките.

Остава опасността по долните течения на Янтра, Осъм, и Вит. По водосборите на тези реки се още се очакват високи нива и не са изключени поройни наводнения, но извън населените места, там където няма диги.

Следобед ще вали на все по-малко места. От утре вече ще бъде и почти без валежи.