Ситуацията в Иганово вече е овладяна след новата серия взривове във военните складове на ВМЗ Сопот от вторник сутринта. По-малко от месец след предишния подобен случай районът около карловското село беше разтърсен от над 20 взрива в продължение на повече от три часа. Жертви и пострадали няма.

Снимка: bTV

Последната експлозия се чу малко след 12:00 часа, разсеяни са и пушеците, които се издигаха над складовете.

Все още към мястото не се допускат хора, има засилено полицейско присъствие, районът е отцепен. Около 12:00 часа в сряда на мястото ще влязат сапьори, които ще обезопасят терена.

Хората постепенно се връщат по домовете си, върнали са се и 70-те деца, които бяха евакуирани с автобус сутринта.

Какво се случи

Взрив разтърси военните складове малко след 7:00 часа сутринта. Двамата охранители се евакуират. „От осколките от взрива има възникнали няколко вторични взрива, като де факто към 9:00 часа имаше опасност за наличната складова база”, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

Взривовете продължиха повече от три часа. Хора от близките села напуснаха домовете си. Децата са транспрортирани от Иганово.

„Имаше голяма паника. Половината са избягали надолу към Слатина”, разказа един от избягалите жители на Иганово.

Във взривения производствен цех не е имало готови боеприпаси. „Има термобарични гранати, които не са готови, не са като траен продукт, а са в опаковъчното - това са за противотанковите гранатомети”, обясни зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

След взривовете от март в завода няма работници. Няма и ток. Ето защо сега версията за човешка намеса е все по-спрягана. „От саботаж до всичко дурго”, обясни зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

От ръководството на ВМЗ обясниха, че са имали намерение да възстатновят производството край Иганово. „Тъй като се прочисти голяма част от района на производствената база, щяхме да се обърнем към прокуратурата да ни разреши да влезем вътре в производствената база, независимо по какъв случай с питане кога ще можем да възстановим производствения процес”, коментира директорът на ВМЗ –Сопот Иван Стоенчев.

Взривовете блокираха временно и подбалканския път, но в следобедните часове движението беше възстановено.

Два безмоторин самолета на военните са извършили оглед, около една пета от цеха е напълно унищожена.

Няма опасни емисии във въздуха в Иганово след взривове във вторник. Това показват   резултатите от трите последователни измерванията, направени на място от мобилни екипи на РИОСВ Пловдив.

  • Работниците от ВМЗ-Сопот се върнаха в Иганово
  • Търсят снаряди сред розите в Иганово
  • Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово
  • В Иганово зреят протести заради продължителните разследвания на взривовете
  • Розоберът в Иганово пред провал след новата серия взривове
  • Валентин Радев: В Иганово са назначавани неквалифицирани кадри
  • Спряно е движението на влаковете през гара Иганово
  • Основна версия за новия взрив в Иганово е саботаж
  • Нови взривове в Иганово, 70 деца са евакуирани (ОБНОВЕНА)
  • Кабинетът забрани вноса на боеприпаси за утилизация