От първи април пациентите ще влизат в лечебно заведение само срещу чекиране на личната карта през специално устройство. Реформата беше измислена, за да се спре с източването на Здравната каса. bTV обаче установи сериозен пробив и в тази система, който показа, че стотици хиляди левове на данъкоплатците са хвърлени на вятъра.

Новата система вече е въведена във Втора градска болница. Само след няколко дни, от 1 април, преди да постъпят в лечебно заведение, пациентите ще трябва да дават личната си карта в приемно отделение или регистратурата, където тя да бъде чекирана на специален четец.

Експеримент на bTV

Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София ще въведе новата електронна система през следващите дни.

Според управата на болницата обаче реформата е безсмислена - чекиращите устройства разчитат и копия на документите за самоличност. Решаваме да проверим. Правим копие на личната карта на репортера. Изрязваме го с ножичка до размера на документа. И проверяваме.

Идва техническото лице на болницата, за да се уверим, че четецът е разчел данните от копието на личната ми карта. „Програмата разчита тези цифри в началото и после тези в края. Не се интересува от имената”, коментира техническото лице.

Само болница „Св. Иван Рилски” е похарчила около 7 000 лв. за въвеждането на новата система, а общо лечебните заведения у нас са 370. Здравната каса пък е олекнала с други 50 000 лв.

„Ние започваме да изпълняваме нещо, което сме убедени, че е абсолютно безсмислено. Но... е поредното”, коментира директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

От институцията обясняват, че са запознати със слабостите на системата. Затова служителите, които въвеждат данните, ще поставят електронния си подпис под документа и ще носят персонална отговорност.

Тук изниква въпросът кое гарантира, че недобросъвестните болници няма да злоупотребят при тази врата в полето. „Не, ние не разчитаме на страха на служителите. Ние разчитаме на тяхното съвестно отношение”, заяви Мартин Банков от НЗОК.

От Касата се надяват, че разходите им за болнично лечение ще бъдат намалени с поне 2%, ако болничните служители проявят съвест.

От 1 април болниците, които не работят по новите правила, няма да получат пари от Здравната каса. А дали това ще спре източването й, предстои да разберем.