Синдикатите и политическото ръководство на МВР не постигнаха договореност с ръководството на МВР. Разбрахме се, че не се разбрахме, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Синдикалните организации настояват за пълното изтегляне на законопроекта, който предвижда орязване на някои техни социални придобивки, най-вече свързани с 20-те заплати при пенсиониране, информира репортерът ни Петър Нанев.

В неделя синдикалните организации организират голям протест, но междувременно т.нар. "спонтанни протести" ще продължат – както в София, така и в страната.

Вече има потвърждение, че 9 областни дирекции ще излязат на протести тази вечер.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов имаше среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и ръководителя на финансовото ведомство Владислав Горанов заради напрежението в сектор "Сигурност", предизвикано от проектобюджета за 2016 г. Той предвижда да се орежат част от социалните придобивки на служителите на МВР.

След срещата се стигна и до отстъпки – полицаите ще запазят 20-те заплати при пенсиониране, а само тези, които бъдат назначени от следващата година, ще взимат по-малко - 10 възнаграждения. Платеният годишен отпуск на работещите в МВР ще бъде намален от 30 на 20 дни, ще бъде премахната и добавката за клас. Сумата, която в момента полицаите получават към възнаграждението си, ще се консолидира в работната заплата.

Синдикалните организации обаче не одобриха този компромис.

Три браншови синдиката от сектор "Сигурност" към КНСБ заявиха, че не приемат договореното днес на срещата при премиера Бойко Борисов.

Десетки коментари има в социалните мрежи в защита на протеса и също толкова много, в които потребителите не одобряват както исканията, така и действията на протестиращите: