Синдикатите готвят протести в столичния автотранспорт. Причината – съкращения, заради които 77 души са останали без работа.

Светозар и Симеон са сред съкратените работници. Отговаряли за техническата изправност на автобусите на столичния автотранспорт. Светозар - в продължение на 9 години, а Симеон - на 28 години.

В същото положение са още 75 работници. Официалната причина за съкращението им е намалялата работа, заради нови 126 автобуса, с които в последната година се подмени автопаркът. До изтичането на гаранцията им се обслужват от фирмата вносител, а не от общинското дружество.

"Столичен автотранспорт е публично предприятие, то се издържа от парите на софиянци и аз трябва да съм отговорен към разходването на тези средства, ако бяха останали трябваше да им плащаме заплати без да работят", обясни Слав Монов, изпълнителен директор на „Столичен автотранспорт”.

Синдикатите обаче подозират, че със съкращенията се цели друго.

„Просто се цели минимизация на дейността на предприятиетос цел съответните дейности, които няма да могат да бъдат обслужвани поради съкращението, да бъдат преотдадени на външни фирми", смята Илиян ценов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа”.

От синдиката твърдят още, че самата процедура по съкращаване на работниците е нарушена. Инспекцията по труда е започнала проверка. Междувременно, синдикатът стяга протест. Кога и къде - предстои да стане ясно.