„Човешкият фактор в МВР се подценява”, заяви зам.-председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов в предаването „Лице в лице”.

Той добави, че служителите не могат да се разберат с ръководството на МВР за елементарни неща, като например липсата на определение какво означава екип.

„В момента един екип в пожарната може да се състои само от шофьор и от един боец, образно казано това не може да работи. Нашите изисквания бяха за минимум трима души в екип, а европейската практика е четири и нагоре”, поясни Кузманов.

Друг казус е неизплащането на извънреден труд. „Ако в полицията не се заплаща, то в пожарната се прави така, че въобще да не се полага”, каза Кузманов.

Той добави, че разпределението на специализираните екипи в страната, като например тези, които отговарят за химическа защита, води до закъснения. „Това е следствие на лошата организация”, каза Кузманов.

„Ще го кажа малко като анекдот – по-добре да не работим, отколкото да работим във вас. Тук иронията е тежка и черна, но това е една застраховка, която е задължение на държавата”, каза Кузманов за сегашната ситуация в структурите на МВР.

Кузманов поясни, че от синдиката ще изчакат да бъде сформиран нов кабинет и много сериозно ще заявят техните претенции.