В горещините Сименовград излиза на бунт за чиста вода утре. Причината - от чешмите вече втора седмица тече кал.

Градът, в който водата от години е забранена за пиене, защото  е пълна с манган, сега е изправен пред ново бедствие - как да оцелее при адските жеги с кална вода.

Мерилото за хигиена през последните дни в Симеоновград е броят на напълнените бутилки от кладенци и извори, а прането е почти комично.

С канчета и туби живее и кметът, в чийто дом баща му всеки ден осигурява чиста вода от съседните села.

В региона, където кубик вода струва близо 3 лева, и най-малката отстъпка е от значение. Затова кметът иска водното дружество да компенсира абонатите, като опрости част от сметките им.

„Няма никакво основание неговото искане, защото цената на водата се определя като всяка стока от себестойността, която е. Себестойността на тази вода е такава”, заяви Никола Каракехайов, главен инженер на ВиК-Хасково.

- Ама заедно със себестойността върви и качество?
- Качество няма определено в цената на водата.
 
Причината от чешмите да тече кал е, че от водното дружество са почистили част от кладенците, които захранват града, за да намалят мангана. При пуска им обаче се получава  воден залп в тръбите, който повлича към чешмите цялата наслоена мръсотия. Експериментът  ще струва акт за десетки хиляди лева на Вик-то, обещават от  Регионалната здравна инспекция.
 
Ако от чешмите в Симеоновград продължи да тече мръсна вода, хората там се заканват да преминат към гражданско неподчинение.