Симеон Дянков: Действах спрямо закона и държавния интерес
По рано днес стана ясно, че той има подготвено обвинение за престъпление по служба
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    3
симеон дянков
Снимка: БГНЕС

Трети министър от първия кабинет на Борисов получи обвинение. Софийската градска прокуратура обвини бившият министър на финансите Симеон Дянков за престъпление по служба за приватизацията. Дянков е и третият обвиняем по делото за продажбата на ЕВН.

Готвят обвинение за Симеон Дянков заради приватизацията на дялове от ЕВННе пратил парите в сребърния фонд, а ги насочил към бюджета

 По същото дело вече е обвинен кандидатът на Реформаторите на за президент Трайчо Трайков.

Обвинението на Симеон Дянков е написано, но не може да му бъде връчено, защото държавното обвинение не установява контакт с него. Според обвинителният акт, средствата от приватизацията на ЕВН е трябвало да отидат в Сребърния фонд, но са попаднали в бюджета по разпореждане на Симеон Дянков.

Два пъти намеквали на Трайчо Трайков, че ще го накажат с обвинениеЕксминистърът пресметна, че статуквото ни струва по 10 млрд. годишно

Минала седмица обвиняем по делото стана и Трайчо Трайков. Според обвинението, той е продал на по-ниска цена остатъчния дял от ЕВН. Неговият наследник Делян Добрев взе обвинението си по АЕЦ Белене още ноември. 

обвинение, политици, дянков, трайков, добрев
Снимка: bTV

88 тома е делото за продажбата на занижени цени на държавния пакет акции в ЕВН през 2011 г.  55-ма са свидетелите на обвинението, има и доста експертизи, според които е опорочена схемата на приватизация.

Разследването твърди, че преди 6 години акция от ЕВН струва около 2800 лева. Но, от ангажираният от държавата посредник „Булброкърс”, делът на държавата в енергото е оценен на 1632 лева за акция -  или с около 1200 лева по-малко. Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев е обвинен по делото още през май миналата година. 

Според прокуратурата, бившият енергиен министър Трайчо Трайков с действията си като принципал е ощетил държавата с над 20 млн.лв.  

Според Трайков обаче, това обвинение е политическа поръчка. По думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова не се прави „лов на вещици”, "вършим си работата, събираме доказателства и ще предадем лицата на съд."

Делян Добрев – петият обвиняем по делото „Белене” (ОБЗОР)С моя подпис беше спряна далаверата „Белене”, някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров, коментира той

Парите от акциите е трябвало да отидат във фонда за пенсии, но са усвоени от държавния бюджет, с което бившият финансов министър Симеон Дянков също е нарушил законодателството на страната, твърдят прокурорите.

От прокуратурата казаха, че Обвинения към служители от Агенцията за приватизация няма да има, защото са дали писмени показания, че са действали по указания на Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

В изявление до медиите Симеон Дянков обясни, че всичките му действия като министър са били съобразени със закона и в защита на държавния интерес. Дянков каза още, че ще съдейства за установяване на истината. Днес той се е свързал с обвинението и ще бъде уговорен ден и час, за да му се връчи обвинението.

От „Блубокърс” също обясниха, че обвиненията са „абсурдни и безпочвени.”

„Булброкърс” отрече конфликт на интереси при сделката с EVN, КФН търсели „под вола теле”“EVN се продаде по-скъпо от другите две ЕРП-та и търга не само не е опорочен, но и е бил най- успешен”, обясни Иво Прокопиев
  • 0
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре