Жълт код е обявен в 16 области на Северна, Източна и Южна България. В сила е оранжева тревога за други 4 региона, съобщиха от НИМХ.

Най-бурни ще са поривите в Монтанско, Врачанско, Плевенско и Великотърновско. В тези области ще духа силен вятър от запад-северозапад с пулсации до 20-24 м/сек, а в районите от областта, разположени близо до река Дунав - до 28-30 м/сек.

Жълтият код важи за областите Видинска, Ловешка, Габровска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Хасковска, Старозагорска, Пловдивска и Пазарджишка. Там ще духа силен вятър с пулсации до 20 м/сек, а в Северна България - до 20-24 м/сек.

За останалите 8 области в Западна и Югозападна България обявеният код е зелен.

Времето над страната ще е предимно слънчево, но ветровито - ще духа умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и силен запад-северозападен вятър.

По-значителни временни увеличения на облачността ще има привечер, когато на места в Североизточна България ще превали краткотрайно. През нощта срещу сряда ще превали и в отделни райони от останалата част на страната.

Със северозападния вятър ще проникне малко по-хладен въздух, дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 25° и 30°, в София около 25°.