Прокуратурата разследва Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за данъчни престъпления и пране на пари. Напусналият изненадващо политиката зам.-председател на ДПС и парламента ще бъде разследван и за документно престъпление, съобщи пресцентърът на държавното обвинение в четвъртък.

Досъдебното производство е започнало по сигнал на ДАНС от сряда следобед, за който съобщи по-рано главният прокурор Сотир Цацаров. Макар че в „огромна част” информацията в него е класифицирана, той общо казано е за „престъпления против финансовата и данъчната система”.

От прокуратурата уточниха, че получените данни са свързани с „извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица (Бисеров и Главинков – бел. ред.). Последвали са извършване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/”.

В хода на разследването Бисеров и Главинков ще бъдат подложени на пълни данъчни проверки като физически лица, одит ще има и на търговски дружества. Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях, посочват още от прокуратурата.

Държавното обвинение предупреди, че факти, различни от „изложените в това съобщение”, няма да бъдат представяни, заради класифицираността на информацията.

Зам.-председателят на ДПС изненадващо се отказа от всички ръководни постове и в партията, и в парламента в неделя. Мотивираните му като „лични” причини обаче и досега остават неизяснени и породиха редица предположения за създаването им.

Без дебат в парламента днес депутатите прекратиха правомощията му на народен представител.