Шведът Ралф Сундберг, който ритна в главата камериерка в „Слънчев бряг”, получи максимална присъда според Наказателния кодекс, каза на пресконференция председателят на Районния съд в Несебър Евгени Узунов.

Шведският турист си тръгна само с глоба от 4500 лева. Узунов уточни, че чужденецът дотогава не е бил осъждан и се освобождава от наказателна отговорност по член 78а.

Извънредният брифинг в Несебър беше свикан, след като главният прокурор Сотир Цацаров определи присъдата като унизителна, както за пострадалата българка така и за нашето правосъдие, а лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да научи името на съдията по въпросното дело.

Санкцията предвидена от законодателя е от 1000 до 5000 лева. В рамките на посочените в закона граници на наказанието, съдебната инстанция е определила и наложила наказание от 4500 лева, което се доближава до максималния размер на законово установената горна граница, посочиха от съда в Несебър.

По думите на Узунов пияното състояние на Ралф Сундберг не се взима под внимание, защото не следва да се наложи наказателна присъда. 

Евгени Узунов подчерта, че решението на Районния съд в Несебър кореспондира напълно с българското законодателство и е напълно законосъобразно. Присъединявам се към думите на главния прокурор и бих подкрепил законодателна промяна, добави Узунов.

Той коментира и думите на лидера на БСП Корнелия Нинова в социалните мрежи: „Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лева”.  

„На госпожа Нинова й изпратих лично съобщение, за да й кажа кое е името на съдията.Това не е цена, това не е цена на престъпление”, изтъкна още председателят на съда.

Съдия по делото е била Йорданка Майска-Иванова. Тя имала 20-годишен стаж и била изключително опитен съдия.