Безпрецедентен щурм на нелегални имигранти на граничен пункт „Капъкуле” затвори за повече от 2 часа снощи границата с Турция при Капитан Андреево.

Към 18.30 ч. 120 иракчани атакуват турския пункт в опит да преминат на българска територия. Нелегалните не успяват да минат през българската бариера, пръскат се по граничния плац и се укриват, което принуждава турските власти да затворят пункта.

На място пристига жандармерия и след повече от 2 часа претърсване чужденците са изловени и арестувани за нарушаване на обществения ред.

Групата е дошла от Одрин, според първоначалната информация по случая. Иначе турските каналджии взимат от 400 до 2000 евро за трафик на бежанци до нашата граница.

През „Капъкуле” минава един от най-натоврените канали за бежанци, сочат данните на европейската агенция „Фронтекс” от януари до октомври. До момента са правени опити да се щурмува България и с лодки по море, при това през зимата. За първи път обаче се прави опит силово да се премине граница на ЕС.

Това е първият случай на масово нахлуване на бежанци на един от най-охраняваните гранични пунктове – външна сухопътна граница на ЕС.

От пресцентъра на Гранична полиция съобщиха за bTV, че нито един от бегълците не е успял да премине на българска територия. Към 21 ч. снощи „Капъкуле” е започнал работа снощи и трафикът е бил възстановен. 

„Такава практика е често срещана в страните от ЕС - силово да се нахлува на европейска територия. Вчера това се случва за първи път на българска територия с такава агресия. Лицата ще бъдат арестувани и върнати отново на турска територия”, заяви от своя страна Светлозар Лазаров.

„На българския граничен пункт не е имало някакви нарушения, единствено са предприети ограничителни и заградителни мероприятия с оглед нарушенията на обществения ред да не обхванат и българска територия”, обясни директорът на „Гранична полиция" Захарин Пенов.

Иракчаните изобщо не са стигнали до българска земя. Заради инцидента обаче и двете КПП-та - българското и турското, са спрели работа за час и половина. „По данни от нашите колегти от Турция се касае за около 100-120 лица. По установения ред от турските гранични служби са изведени в дълбочина на турска територия”, допълни Пенов.

От МВР обясниха, че не става въпрос за сериозен инцидент. Въпреки това опитът на емигрантите да влязат силово в България изпправи на нокти граничарите навръх професионалният им празник.

От МВР твърдят, че заради засилената охрана по границата ни с Турция, все повече бежанци се опитват да влязат у нас през Граничните контролно-пропускателни пунктове. Над 1500 от тях са били скрити в камиони, 203-във влакове, 13 са решили да влязат нелегално в страната с автобус и близо 30 души - в леки коли.